Postavke ekrana

Ako ste grafički dizajner, video editor ili neko ko gleda video zapise na vašem računaru, važno je da je monitor računara čist i jasan. Vremenom, monitor može početi da izgleda sumorno ili nejasno ili čak prejako. Često će prilagođavanje postavki monitora pomoći da dobijete bolju sliku i poboljšate iskustvo gledanja.

Evo pogleda kako da testirate svoj monitor i prilagodite podešavanja kako biste bili sigurni da je vaš ekran pravilno kalibriran za optimalno gledanje.

Neki pojmovi sa monitorima na koje možete naići mogu biti zbunjujući ili suvišni. Evo objašnjenja uobičajenih postavki monitora:

Boja: Povećanje ili smanjenje podešavanja boja će uticati na zasićenost boje ili na to kako se boje i masnoće pojavljuju.

Osvetljenje: Promena osvetljenja učiniće vaš ekran tamnijim ili svetlijim. Probajte kada je okruženje tamno i dobro osvetljeno kako biste bili sigurni da je ekran optimizovan za oba stanja.

Oštrina: Povećana oštrina učiniće ivice slike tamnijom i preciznijom. Ako postavite ovo prenisko, dobićete meku, mutnu sliku.

Nijansa: Podešavanje nijanse zavisi od proizvođača. Na nekim ekranima može uticati na boju kao i na zatamnjenost.

Kako da kalibrirate svoj monitor Mac i Windows računari imaju ugrađene besplatne alate za kalibraciju monitora koji su odličan prvi korak za testiranje postavki vašeg monitora. Za napredniju pomoć  postoje alati za kalibraciju monitora sa detaljnim analizama i smernicama za podešavanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *